Begunci kot geopolitično orožje
kaos na bližnjem vzhodu

2/11/2015 Fokus Izbor Novice Intervju / Avtor:Manca Frelih
Foto: © wikimedia.org

Julian Assange: Vzrok za begunsko krizo v EU je strateška depopulacija Sirije

Ustanovitelj WikiLeaksa, Julian Assange, je v intervjuju za grški spletni portal ThePressPoject razkril, da je begunski val, ki trenutno preplavlja Evropo, rezultat strateške depopulacije Sirije, ki jo naèrtno izvajajo nasprotniki sirske vlade.

Gre za dolgoroèno strategijo, s katero poskušajo nasprotniki režima, zveza Nato in uporniške skupine, strmoglaviti demokratièno izvoljenega sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Ta v Siriji še vedno uživa 75 % podporo.

S strateško depopulacijo naj bi poskušali nasprotniki sirske vlade zmanjšati bojno sposobnost vladnih sil. Srednji sloj, ki poveèini zapušèa Sirijo, je za njihovo delovanje kljuènega pomena. Eksodus neposredno spodbujata Nemèija s svojo gostoljubno politiko in Turèija, ki je doslej sprejela že skoraj 3 milijone beguncev.

Assange je poleg tega opozoril, da so za celotno situacijo v Siriji odgovorne zahodne države in njihovi zavezniki na Bližnjem vzhodu: Katar, Turèija, Jordanija, Izrael in Savdska Arabija.

Sodeè po tajnih dokumentih, objavljenih na strani WikiLeaks, naj bi Združene države Amerike že vse od leta 2006 naèrtovale strmoglavljenje sirske vlade. Iz dokumentov je razvidno, da ameriški naèrt sploh ne temelji na podpori sirski opoziciji, ampak gre za naèrtno ustvarjanje paranoje in strahu pred islamisti, netenje napetosti med suniti in šiiti ter posledièno vsesplošen kaos v državi.

Vmešavanje je po žvižgaèevih besedah strategija, s katero želijo doloèeni akterji, kot so na primer CIA, preprodajalci in proizvajalci orožja, poveèati svoje dobièke. Poleg tega želijo ZDA na ta naèin oslabiti libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in Iran, ter se znebiti še zadnjega ruskega oporišèa izven bivše Sovjetske zveze v sirskem Tartusu in pripraviti teren za plinovod, ki bo potekal od Katarja preko Savdske Arabije skozi Sirijo v Evropo in bo konkurenèen ruskemu.

Ljudje žal ne razumejo, kako deluje ta svet

Delimo posnetek intervjuja z Julianom Assangeem, v katerem se poleg begunske problematike dotakne velikih medijev, ki so orožje za krepitev moèi, ter komentira druge pomembne teme, kot so vpliv nadzornih služb na državljane, koruptivnost birokracije, položaj Grèije in invazivni mednarodni sporazum TTIP.


Twitter Facebook
Vaš komentar

#kaos na bližnjem vzhodu #begunci #TTIP

Twitter Facebook

Povej naprej! Brez vaše pomoči ta stran ne bi obstajala. 
 Podprite nas. 


Twitter Facebook
zakon o obrambi

Militarizacija evropske krize

obračunavanje

Prvi rasist proti prvemu škodljivcu

kriza medijev

Umberto Eco: Zgodovino pišejo velike laži

ruska nesreča

»Sram me je, da sem Nizozemec!«

islamska država

Kako močna je Islamska država na polotoku Sinaj?

humor

Kozarec tiranije, prosim: diktatorji in njihove pijače

zahodni imperializem

Begunska zarota tišine

begunska kriza

Evropa se prebuja iz ameriškega sna